Novosti Natrag na popis novosti

ZAPOČELA PODJELA SPREMNIKA ZA RECIKLABILNI OTPAD

U skladu s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom, koja je stupila na snagu 1. veljače 2018., a kojoj je cilj da do 2020. godine Hrvatska reciklira 50 posto svog otpada, Čistoća d.o.o započela je s podjelom spremnika od 240 l za reciklabilni otpad.

U tijeku je podjela prvih tisuću spremnika za reciklabilni otpad u MO Bokanjac i Novi Bokanjac. Razlog odabira navedenih MO je taj što su korisnici koji tamo žive već do sada dobili spremnike za prikupljanje biootpada. Uz mogućnost odvajanja otpadnog papira i plastike namjenskim plavim i žutim vrećama koju također imaju, na tom će se području već u početku provedbe dobiti uvid u učinkovitosti  primjene Uredbe.

Spremnici će biti označeni vodootpornim naljepnicama s  uputstvima o vrstama otpada koji se odlažu u pojedini spremnik. Svi će korisnici prilikom preuzimanja spremnika biti educirani o pravilnom odlaganju te će moći dobiti sve potrebne odgovore od djelatnika Čistoće.

U narednim mjesecima nabavit će se cca 20 tisuća spremnika za reciklabilni otpad i isto toliko za biootpad koji će biti podijeljeni po ostalim mjesnim odborima kako bi se omogućila potpuna primjena Uredbe u zadanome roku.

Do tada, stanovnici Zadra i općina koje koriste naše usluge i dalje mogu odvajati koristan otpad odlažići ga u žute i plave vreće, u namjenske spremnike postavljene po kvartovima ili u sklopu tzv. Zelenih otoka, u mobilno reciklažno dvorište  kao i u reciklažna  dvorišta u Diklu i Gaženici.

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji