Novosti Natrag na popis novosti

ZEMLJA JE NAŠA MAJKA. ONA NAS HRANI, I SVE ŠTO STAVIMO U NJU ONA NAM VRAĆA

Učenici i profesori Prirodoslovno-grafičke škole odlučni: " Trava će i kod nas rasti!"

 "Indijanci vide dva puta s kojima se suočava bijeli čovjek kao put tehnologije i put duhovnosti. Mi osjećamo da put tehnologije vodi moderno društvo ranjenoj i sprženoj Zemlji.

Može li biti da put tehnologije predstavlja žurbu u uništenje, dok put duhovnosti predstavlja sporiji put kojim su Indijanci putovali i koji sada ponovo traže? Zemlja nije spržena na tim tragovima.

Trava tamo još uvijek raste." (William Commanda)

 Prezentacija o zaštiti okoliša održana u Prirodoslovno-grafičkoj školi ovaj je put bila drugačija od prethodnih. Nije bila riječ o pravilnom odlaganju otpada. Niti o recikliranju, koji otpad se odlaže u pojedini spremnik, čemu služe reciklažna dvorišta, gdje se mogu dobiti vreće za odlaganje reciklabilnog otpada.

Ovaj su put učenici i profesori gledali fotografije otpadom uništene prirode, zagađenog zraka, ugroženog ljudskog zdravlja i kvalitetnog načina života,  ranjenih i uginulih životinja. Sve posljedice kojima je uzrok  isti

- otpad koji tamo ne bi trebao niti smio biti. Otpad koji su ljudi odbacili...

Bez puno priče, jer slike su sve rekle. I ostavile dojam. Učinile da se svi skupa zamislimo... Što to radimo? Što možemo učiniti? Je li prekasno? Ne, još nije.

Danas smo napravili prvi korak... Nadamo se da će svi oni nastaviti koračati cestom koja vodi prestanku uništavanja prirode.  Za sebe. Za ljude koje volimo.Za buduće generacije. Za one koji ne mogu govoriti : ptice, životinje, ribe, drveće.

Za sve nas.

"Ponašajte se dobro prema Zemlji, ona vam nije dana od vaših roditelja, nego je posuđena od vaše djece. Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece."

Stara indijanska poslovica

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji