Novosti Natrag na popis novosti

Dragan Maračić: otpad više ne zaračunavamo prema korisnoj površini već prema volumenu spremnika!

Najveći problemi su poskupljenje "Čistoće" obrtnicima za više od 50 posto bez ikakvih prethodnih razgovora – upozorio je Stipe Knežević, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Zadarske županije i dobitnik najvećeg priznanja HOK-a Zlatne ruke, koji se požalio u "slavljeničkom" razgovoru kako je obrtnicima zapravo najveći namet znatno uvećan račun gradskog komunalnog poduzeća Čistoća.
Zašto bi nešto što je koštalo do sada određeni iznos, iduće godine odjednom koštalo duplo više? - pitali smo direktora Čistoće Dragana Maračića.
- Mi nismo planirali nikakve nove prihode, već smo samo napravili ono što smo morali – ono što zakon traži od nas. Znam da svima ide na živce riječ "usklađenje", ali mi smo morali napraviti ono što zakon traži od nas. Morali smo ispoštovati zakonsku obvezu na način da smo obračunske jedinice koje su se do sada obračunavale poslali "u povijest". Tako više ne možemo obračunavati. Što se konkretno tiče obrtnika, njima smo do sada za odvoz otpada obračunavali korisnu površinu. Sad to više ne smijemo. Sad obračunavamo održavanje sustava prema spremnicima koje oni imaju, odnosno u zajedničkim stanovanjima prema minimalnom spremniku koji oni moraju dužiti, a često ga i nemaju fizički, pogotovo na Poluotoku. Tamo ne može svatko imati kantu jer koliko bi onda kanti trebali imati? Prema tom novom cjeniku, oni su upali u 3 – 4 nove grupe, cijeli cjenik nalazi se na našim web stranicama. Ukratko, mi nove prihode nismo planirali. Znači nekim grupama je obračun porastao, nekima se smanjio. Smanjeno je velikim firmama kojima se obračunavala velika korisna površina, a sad se ne obračunava više tako već po spremniku i količini otpada koliko tko stvara. Mi imamo našu bazu podataka prema kojima smo došli do tih izračuna. Namjera je bila da ne opteretimo gospodarstvo, jer u konačnici, opet ponavljam, nismo planirali nove prihode, što znači da povećanja cijena nema, već se samo dogodila preraspodjela troškova unutar sustava – kaže Maračić.
Pri tome, kažu, nisu imali puno manevarskog prostora, već samo ono što se zahtjevalo od njih da moraju sprovesti, ne samo zadarska Čistoća, već su sva komunalna poduzeća u Hrvatskoj to morala odraditi. Slično kao u domaćinstvima, gdje nema više broja članova kućanstva, jer je to ukinuto. Isto tako, do sada se plaćala korisna površina pa su neki uzimali kanti i više nego što im je određeno. Čistoća je sve to imala u svojoj bazi, pa su određenoj grupi obrtnika poslali obračun prema onome koliko kanti imaju do sada. Tu se stvorio višak volumena, a u stvarnosti ih možda pripada manje, s manjim iznosom računa.
- Ima i takvih slučajeva, ali to se sve izračunava u hodu. Uglavnom, mi smo sve pravovremeno odradili, prema propisanim rokovima. U suprotnome, određene su i sankcije, prekršajne i kaznene odredbe. Onaj tko nije zadovoljan može se javiti u Čistoću i zatražiti da mu se to dodatno provjeri jer to ovisi o mnogim kriterijima, i o Odluci Grada Zadra i našem Cjeniku – zaključio je Maračić.

U ponedjeljak ćemo imati sastanak s predsjednikom udruženja zadarskih obrtnika Mladenom Maltom kako bi mu objasnili zašto je došlo do korekcija cijena. Treba naglasiti da smo mi prije nego što smo poslali nove obračune, ljudima uputili upitnike koji su se zvali Izjava, a propisani su također zakonom. Unutra su neki parametri koji su u našoj bazi, a utječu na cijenu. Ljudima smo dali mogućnost da oni to korigiraju ukoliko smatraju za potrebnim i tu je moglo doći do smanjenja cijene - kaže Maračić.

https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/4-kantuna/clanak/id/557152/dragan-maracic-otpad-vise-ne-zaracunavamo-prema-korisnoj-povrsini-vec-prema-volumenu-spremnika

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji