Novosti Natrag na popis novosti

Eko taxi na Poluotoku koristilo oko 40 posto ugostitelja

Ukorak s odličnim turističkim rezultatima u Zadru, odlučili su ići i u zadarskoj Čistoći. U travnju ove godine Čistoća je na Poluotoku krenula s uslugom Eko taxija za zadarske ugostitelje na način da u trenutku kad su kante pune mogu nazvati dežurni telefon, a njihovi djelatnici u kratkom vremenu stižu na lokaciju i odvoze smeće. Ova usluga je besplatna za sve ugostitelje na području sare gradske jezgre.

- Potaknuti činjenicom da u 2016. i nastavno s 2017. imamo povećani broj dolazaka i noćenja, samim time u gradu se stvaraju velike gužve i logično je da i ugostitelji imaju povećan promet, namjera nam je bila da osiguramo uslugu koja prati te trendove. Ujedno, željeli smo spriječiti svima nama neugodne situacije da taj otpad stoji u prepunjenim kantama i kako se radi o hrani, širi neugodan miris, kaže tehnički direktor u Čistoći Pere Zubčić.

Zubčić napominje kako je stara gradska jezgra zaštićeni prostor, zbog čega Čistoća ne može manipulirati spremnicima na način kako žele.

- S druge strane bitno nam je da taj komualni otpad što kraće stoji u tim spremnicima, pa nam je sinula ideja da to funkcionira kao i sama usluga taksi prijevoza, kad se ugostiteljima nakupi puno otpada, a obično je to u vrijeme ručka i večere, naši dežurni djelatnici koji su cijelog dana na Poluotoku dolaze na njihov poziv, pojašnjava Zubčić.

Od kad je usluga krenula, u travnju ove godine, sustav je zaživio, pa je tako uslugu ove sezone koristilo 40 posto ugostitelja. Iako zadovoljni, u Čistoći se nadaju još boljim rezultatima dogodine.

- Smatramo da bi trebalo i da može bolje. Iduće godine opet ćemo malo pojačati oglašavanje kako bi ugostitelji bili dobro informirani, jer mislim da svi mi trebamo steći naviku korištenja novih tehnologija i sustava. Međutim, zadovoljni smo, a za iduću sezonu razmišljamo o uvođenju usluge Eko taxija i u druge zapadne gradske kvartove, poput Borika i Dikla, zaključuje Pere Zubčić.

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji