Novosti Natrag na popis novosti

Posla ima od jutra do sutra, čisti i sretan je čovjek

Zadarski list, Pon, 08/01/2018 - 11:29

Već godinama, kada nas strani gosti ocjenjuju kao turističku destinaciju, pri vrhu ljestvice s najvišim ocjenama je i čistoća kako samog središta, tako i rubnih dijelova grada. Za to su naravno, jedni od najzaslužnijih radnici zadarske Čistoće koji doista  obavljaju svoj posao vrijedno, predano, odgovorno i savjesno, a jedan od njih je i 41-godišnji Ivica Pilipović dobitnik nagrade "Nasmiješeno sunce" kao najbolji čistač prošle godine u Zadru.

Skroman, samozatajan, ali i jako simpatičan - naš sugrađanin Ivica Pilipović priznao je iskreno kako se nagradi nadao jer se doista  već godinama trudi obavljati svoj posao na najbolji mogući način, a  kada je nagrada i došla u njegove ruke, bio je neizmjerno sretan i  ponosan.

- Mislim da svaki čovjek koji dobro radi svoj posao i trudi se, vjeruje kako to netko vidi, cijeni i prepoznaje i onda vjeruje kako će jednom u životu njegov rad biti i priznat, na neki način nagrađen.  Ima puno vrijednih kolega i starijih od mene, ali eto, ja sam predložen i jako sam sretan i ponosan zbog toga. Nagrada mi doista  puno znači i velika je motivacija za dalje u životu - rekao je Ivica Pilipović prošlogodišnji najbolji zadarski čistač i laureat Nasmiješenog sunca.

Pilipović se zaposlio kao čistač u zadarskoj Čistoći 2010. godine,  a njegovo područje rada je gradski predio oko Crvenih kuća, Sinjoretova, Sokinog briga, Ploča, Dračevca... Velika je i široka to lokacija  i posla uvijek ima, a Pilipović osim svakodnevnog čišćenja tog dijela grada, radi i sve drugo prema potrebi.

- Upravo sada smo kolega i ja u điru i skupljamo krupni otpad.  Idem i u košenje trave jer osim zadarske tvrtke Nasadi i mi imamo  zadatak počistiti korov i divlje raslinje i travu uz ceste i nogostupe.  Radi se puno i u tri smjene, pa mislim da nam je i zbog toga grad  prilično čist i uredan - zaključio je najbolji zadarski čistač.

Do sada u svom poslu nikada nije imao negativnih iskustava dapače, sugrađani ga cijene i vole, kao uostalom, kako je rekao, i sve  njegove kolege - druge čistače. Nije do sada, imao loših iskustava ni  kada odrađuje noćnu smjenu, pa čak niti s onima koji malo više  popiju.

- U ovih proteklih sedam godina desetak sam puta bio u noćnoj  smjeni i to u sezoni, a onda sam osim pranja ulica, sakupljanja  smeća, povremeno bio zadužen i za brigu i čuvanje javnih toaleta u  centru grada. Gotovo cijelu noć, do jutra ima posla i nije dosadno -  otkriva uz smijeh dodajući, kako se stranci uvijek u pravilu iznenade čistoćom naših javnih toaleta u kojima nikada ne nedostaje ni  toaletnog papira, sapuna, šampona, a najviše od svega ih iznenadi  činjenica da je sve to - besplatno.

Na kraju, Ivica Pilipović otkriva kako je osim nagrade koja ga je  doista jako usrećila, on - sretan čovjek. Ima stalan posao i redovitu  plaću. Supruga također, radi, imaju svoj krov nad glavom i ima dva  prekrasna sina od dvije i pol i sedam i pol godina. Kad je slobodan,  kućni proračun upotpunjuje dodatnim radom najčešće pomažući  prijateljima i susjedima u građevinskim radovima.

- Što mi treba više? Ja sam sretan čovjek - rekao je na kraju Ivica  Pilipović, dobitnik priznanja Nasmiješeno sunce za 2017. godinu, a  to je bila 15. po redu akcija u kojoj su se nagrađivali najuspješniji u  turističkoj sezoni. Ovu tradicionalnu akciju provodi gradonačelnik  Grada Zadra u suradnji s Gospodarskom i Obrtničkom komorom,  turističkim zajednicama Županije i Grada te Udruženjem obrtnika.

Autor: Minja Gugić

http://www.zadarskilist.hr/clanci/08012018/posla-ima-od-jutra-do-sutra-%C4%8Disti-i-sretan-je-%C4%8Dovjek

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji