Novosti Natrag na popis novosti

Što sve mukte možete baciti u reciklažno dvorište?

057 info.hr, objavljeno: 27.11.2017 u 17:21.

Od utorka s radom započinje reciklažno dvorište u Gaženici, treće po redu reciklažno dvorište u Zadru, najavili su iz gradske uprave.  Odlukom Gradskog vijeća od 2. listopada 2017. Reciklažno dvorište Gaženica dano je na upravljanje TD Čistoća  Troškovi opremanja i izgradnje iznosili su 1.756.599,95 kuna s PDV-om što je 80 % sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U reciklažno dvorište građani Zadra mogu potpuno besplatno donijeti i odložiti problematični otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad, ulja i masti, boje, deterdžente, lijekove, baterije i akumulatore, električni i elektronički (EE) otpad te građevinski otpad iz kućanstva i dr.

Grad Zadar je, s obzirom na broj stanovnika, dužan osigurati funkcioniranje najmanje tri reciklažna dvorišta. Trenutno je u funkciji reciklažno dvorište na odlagalištu Diklo u zapadnom dijelu grada, potom mobilno reciklažno dvorište kojim je obuhvaćen središnji dio grada te je izgradnjom i stavljanjem u funkciju reciklažnog dvorišta Gaženica obuhvaćen i istočni dio grada. Ovime je Grad Zadar ispunio zakonsku obvezu osiguranja reciklažnih dvorišta.

Kako bi se podignula svijest o ograničenosti i potrošivosti resursa te rastu količine otpada koje svakodnevno proizvodimo, Grad Zadar poduzima razne aktivnosti oko edukacije građana o potrebi recikliranja otpada. Reciklažna dvorišta namijenjena su upravo tome, odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada.

Pozivaju se građani da u što većoj mjeri odvajaju otpad u svojim kućanstvima te izdvoje sav reciklabilni otpad i odlože ga u primjerene spremnike kako bi u konačnici stvorili što manje otpada za odlaganje na odlagalištu.

http://www.057info.hr/vijesti/2017-11-27/sto-sve-mukte-mozete-baciti-u-reciklazno-dvoriste

 

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji