Novosti Natrag na popis novosti

'ČISTOĆA' KREĆE U AKCIJU PO ZADARSKIM STAMBENIM NASELJIMA Postavlja se 500 novih spremnika za biorazgradivi otpad

Po zadarskim stambenim naseljima danas, u srijedu, zadarska "Čistoća" počet će s postavljanjem 500 novih spremnika za biorazgradivi otpad, koji će biti smješteni neposredno uz postojeće zelene kontejnere. Zapremina svakog spremnika je 240 litara, na poklopcu će za građane biti točne upute što se smije odlagati, a u njegovoj unutrašnjosti bit će biorazgradive vrećice.

– Krenut ćemo od Bilog briga, kao najvećega gradskog stambenog kvarta, prema centru grada. Građanima neće biti problem pronaći ih jer gdje god postoji javni, zeleni kontejneri, nalazit će se jedan ovakav spremnik smeđe boje, s točnim uputama za kakav je otpad predviđen: voće, povrće, ljuske od jaja, talog od kave i čaja, sitno lišće i stari kruh. Bilo bi poželjno kada bi taj otpad građani umatali u stari novinski papir, koji je također razgradiv, a ne u plastične vrećice – kaže direktor zadarske "Čistoće" Dragan Maračić.

Nakon što se spremnici s biorazgradivim otpadom isprazne, taj se sadržaj neće miješati s drugim smećem, nego će se odlagati na posebnom platou. Tako će biti sve dok se ne izgradi Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima, kada će biorazgradivi otpad završavati u kompostani. Procjene su kako je udio ovakvog otpada oko 15 posto.

U skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom, "Čistoća" je 11. travnja počela s postavljanjem čipova u spremnike za otpad na području grada Zadra. Plan je u šest mjeseci podijeliti čipove po svim mjesnim odborima, zaključno s Kožinom i Petrčanima. Odvoz za žute i smeđe kante bit će besplatan, dok će se pražnjenje spremnika za miješani komunalni otpad naplaćivati prema broju pražnjenja. A sve s ciljem da se što više otpada prikupi u iskoristivom i razgradivom obliku i da bude što manje miješanog komunalnog otpada čije će se zbrinjavanje naplaćivati, i to tako da bude barem 50 posto odvojivog otpada.

Ukratko, motivacija za građane je jasna: tko manje prazni kante, a više odvaja otpad, jeftinije će plaćati.

https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/4-kantuna/clanak/id/607126/postavlja-se-500-novih-spremnika-za-biorazgradivi-otpad#&gid=null&pid=1

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji