Novosti Natrag na popis novosti

Nagrađeni djelatnik Čistoće Josip Jović: Volim svoj posao, ni dana nisam bio na bolovanju!

Nagradu “Nasmiješeno sunce” djelatniku Čistoće d.o.o. Zadar, Josipu Joviću, uručio je u prosincu gradonačelnik Branko Dukić, a da je nagrada otišla u prave ruke uvjerili smo se tijekom intervjua koji smo napravili s ovim vrijednim čovjekom.

On je mnogim građanima poznat i kao konobar koji je 27 godina radio u kavani Danica na Kalelargi.

Na promjenu posla odlučio se tijekom pamdemije koronavirusa, kada je u ugostiteljstvu bila teška situacija.

“Vidio sam da je raspisan natječaj, da u Čistoći primaju djelatnike i odlučio sam se prijaviti. Razgovor je prošao dobro i primljen sam. Raspoređen sam na Bili Brig i tamo radim jutarnje smjene.” – ispričao nam je Jović.

Na pitanje kako su reagirali obitelj i prijatelji na njegovu odluku da se iz ugostiteljstva prebaci u Čistoću, odgovara:

“Svi su bili šokirani, ali shvatili su moje razloge. Plaća u Čistoći je veća od one koju sam imao kao konobar, djelatnici imaju svoja radnička prava, nekako mirnije živiš, odradiš svoje i ne strepiš hoćeš li dobiti plaću i kad, hoćeš li moći na bolovanje ako se razboliš i slično. Da se razumijemo, otkako radim u Čistoći, već 3 godine, nisam ni dana bio na bolovanju. Bio sam bolestan, ali popio bih ljekove i išao raditi. Nisam takav tip da bih bio na bolovanju radi prehlade ili gripe.” – kaže Jović kojem je drago što su njegovi trud i zalaganje primjetili i nadređeni, te je pedložen za nagradu gradonačelnika “Nasmiješeno sunce”.

Posao mu, dodaje, nije težak. Dobro se slaže s kolegama, ujutro dođu malo ranije na posao, te prije posla popiju zajedno kavu i nakon toga kreće radni dan.

Počiste ono što treba, pripremaju kontejnere kako bi drugi kolege kad dođu kamionima mogli pokupiti i odvesti smeće. Najteže je ljeti, kada je vruće, a treba koristi travu, ali posao se mora odraditi.

“Nije mi teško, volim svoj posao i zadovoljan sam. Bilo je tu mlađih kolega sa završenim fakultetima koji su radili kao čistači. Drago nam je kada čujemo pohvale da je grad čist. Za vrijeme Adventa smo svi odlazili u grad, čistili nered koji je nastajao nakon koncerta koji su bili večer prije. Očistiti bi sve već rano ujutro i bilo nam je drago kad bi ljudi pohvalili naš trud.” – ističe Josip Jović.

Kako radi na Bilom Brigu, već je upoznao i ljude u kvartu, lijepo ga pozdrave kad prođu, a on radi svoj posao.

“Imamo rukavice, zaštitna odijela, operemo ruke i poslije posla se presvučemo. Zadovoljni smo kada vidimo da je kvart čist i da je sve kako treba.” – kazao nam je na kraju Josip Jović.

Vezana fotogalerija

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji