Novosti Natrag na popis novosti

"Čistoća" otvara podzemne spremnike u Ulici bana Jelačića, a onda se okreću prema području Bilog Briga, Voštarnice, Brodarice i Jazina

Zadarski.hr/ Piše PROMO / Luka Gerlanc/Cropix
30. listopada 2023. - 21:12
Polovinom studenoga zadarska će „Čistoća” završiti pilot projekt ugradnje četiri seta podzemnih spremnika u Ulici bana Josipa Jelačića u koje će građani moći odlagati miješani komunalni otpad, reciklabilni i biootpad, te papir.

- Od ponedjeljka su krenuli radovi na na trećoj, a do kraja tjedna idu i na četvrtoj lokaciji. Procjenjujemo da ćemo za 15-ak dana iz Jelačićeve ulice povući sve nadzemne spremnike. Smatramo da investiranjem u tehnologiju i opremu podižemo standard življenja i nivo komunalne infrastrukture, a bitno nam je i to što ćemo dobiti povećane kapacitete spremnika, te uljepšati turistički bitnu vizuru grada, kaže Pere Zubčić, tehnički direktor ”Čistoće”.

Zubčić navodi kako „Čistoća” ovog trenutka ima jedno posebno opremljeno vozilo koje omogućuje pražnjenje podzemnih spremnika.

- S te će ulice biti uklonjeni svi nadzemni spremnici, a namjera nam je pražnjenje podzemnih spremnika organizirati u trećoj smjeni, noću, tako da ni na koji način nećemo ometati promet preko dana. Velika prednost podzemnih, polupodzemnih i prilkagođenih nadzemnih” spremnika u tome je što ćemo imati veći kapacitet u malom prostoru, navodi Zubčić i dodaje kako u svaki pojedinačni podzemni spremnik može prihvatiti tri kubična metra otpada.

Četiri seta spremnika koji se ugrađuju u Ulici bana Jelačića bit će raspoređeni na potezu od rotora kod Policijske uprave do semafora na križanju s Tuđmanovom ulicom, ali time priča s podzemnim spremnicima neće biti završena. Naprotiv, nakon toga slijedi isti zahvat na području Bilog Briga, dijelu Voštarnice i Brodarice, tena području mjesnih odbora Jazine I i Jazine II, pri čemu je važna usklađenost s planovima Grada Zadra koji daje suglasnost na predložene lokacije ovih spremnika budući će biti postavljeni na javnim površinama.

Prvi od seta podzemnih spremnika ugrađen je u staroj gradskoj jezgri, kod Hotela Zagreb, a već je poznato na kojih devet lokacija će, uz suglasnost konzervatora i kroz investiciju Grada Zadra, na Poluotoku podzemni spremnici biti ugrađeni. Što se „Čistoće” tiče, odavno je na području grada locirano 62 „crne točke” na kojima bi podzemni spremnici bili odgovarajuće rješenje. Sada valja očekivati širenje izgradnje podzemnih spremnika na širokom potezu od Maraska parka, pa do Arbanasa, što je područje s približno 40 „crnih točaka”, a samo na Bilom Brigu ih je 26. U ponedjeljak je stigla vijest da je „Čistoća” prošla na natječaju Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša teškom 330.000 eura. Zadarski je komunalac aplicirao i na još jednom, značajno izdašnijem javnom natječaju Fonda.

- S pilot projektom u Ulici bana Jelačića želimo napraviti ogledni primjer rješavanja kritičnih točaka i nadamo se da ćemo preko ta dva javna natječaja osigurati sredstva za sve preostale crne točke, kaže Pere Zubčić.

Zadar ima jedino mobilno reciklažno dvorište u Hrvatskoj!

Prije dva tjedna „Čistoća” je dobila „mobilno reciklažno dvorište”, jedino takvo specijalno vozilo u Hrvatskoj. Mada izvana izgleda kao klasično kombi vozilo, u njegovu je unutrašnjost ugrađena specijalna oprema koja omogućuje digitalnu edukaciju, ali i traženi broj spremnika za sve vrste otpada. Od ideje i osmišljavanja, prošlo je godinu i pol dana, a u „Čistoći” najavljuju da će vozilo u funkciju biti pušteno za 15-ak dana.

-To će vozilo pet dana u tjednu biti u funkciji mobilnog reciklažnog dvorišta po mjesnim odborima, a srijedom će biti korišten u edukativne svrhe. Imamo svu potrebnu opremu za digitalnu edukaciju građana, a vozilo će obići dječje vrtiće, osnovne i srednje škole, domove i različite javne događaje, kaže Pere Zubčić, tehnički direktor „Čistoće”.

https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/cistoca-otvara-podzemne-spremnike-u-ulici-bana-jelacica-a-onda-se-okrecu-prema-podrucju-bilog-briga-vostarnice-brodarice-i-jazina-1334887

Vezana fotogalerija

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji