Novosti Natrag na popis novosti

Čistoća kupila antivandalske kante: jedna već kod mosta, dvije će postaviti u Gradu

057 info.hr / 18.07.2019 /Piše: D.M

Na Branimirovoj obali, kod ograde mosta, postavljen je novi spremnik za prikupljenja javnog otpada - antivandalski. Zašto? Sprječava prekopavanje po otpadu i otporan je na udarce, napisao nam je direktor Čistoće Dragan Maračić. Još dvije takve kante postavit će se unutar povijesne jezgre Grada na lokacijama koje odrede konzervatori. Investicija je to od 125 tisuća kuna bez PDV-a.

Komercijalni naziv ove kante je bigbelly. Zapremnina je oko 200 litara s mogućnosti sabiranja do četiri puta. Ono što ga čini tehnoški naprednim je preša koja ima solarno napajanje. Na kanti su ugrađeni i senzori uz pomoć kojih se može vidjeti kolika je trenutna popunjenost.

Kapacitet novih kanta je 800 litara u teoriji, dok je kod starih volumen košarice 30 litara zbog čega se moraju često prazniti. Ali ne puštaju neugodne mirise, jedna je od prednosti novog način zbrinjavanja javnog otpada za koji su do sad služile košare kao dio komunalne otpreme. Od sivih i zelenih do mrežastih ili možda onih kamenih - sve one imaju mali volumen i nisu praktične za održavanje. Tijekom turističke sezone često su pretrpane jer turisti šetajući gradom  jedu i piju. Plastične boce više se neće moći vaditi iz ove pametne kante. Čistoća postupno planira zamijeniti sve kante za javni otpad. U ovoj godini bit će postavljene prve tri.

http://www.057info.hr/vijesti/2019-07-18/cistoca-kupila-antivandalske-kante-jedna-vec-kod-mosta-dvije-ce-postaviti-u-gradu

 

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji