Novosti Natrag na popis novosti

MANJE OTPADA, MANJI RAČUN U narednih šest mjeseci svi zeleni spremnici na području Zadra dobivaju čip!

Zadarski list; Čet, 11/04/2019 - 15:36
Foto: Zvonko Kucelin

Dugonajavljivani projekt čipiranja kanti i kontejnera napokon je ugledao svjetlo dana. Kako smo najavili, projekt je započeo jutros  čipiranjem spremnika za miješani komunalni otpad u MO Crno, a u narednih šest mjeseci elektroničku evidenciju trebali bi dobiti svi zeleni  spremnici na području Zadra.

Bili smo na terenu s djelatnicima Čistoće gdje nam je Kristijan Martinović, voditelj Odjela za distribuciju i manipulaciju spremnika, pojasnio  kako će, temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom, čipovi bilježiti broj pražnjenja spremnika za miješani komunalni otpad, odnosno, bilježit će se koliko pojedini potrošač stvara komunalnog otpada, i na  taj način će se određivati i iznos pojedinog računa.

Spremnici i pražnjenje

- Riječ je o novom elektroničkom načinu obračuna usluge odvoza miješanog komunalnog otpada. Plan je kroz narednih šest mjeseci čipiranjem obuhvatiti područje cijelog grada i stambene zgrade i obiteljska  domaćinstva. Krećemo s Crnim, zatim idemo na MO Dračevac, Ploče,  Gaženica,... Korisnici će za sve ostale gradske mjesne odbore biti pravodbno obaviješteni, a novosti mogu pratiti i putem naše internetske stranice, kazao je Martinović pojasnivši nam gdje se točno smješta čip.

- Čip se zavidava ispod poklopca zelenog spremnika, na mjesto predviđeno za njega. Uz čip ide i identifikacijska naljepnica koja se lijepi na  spremnik i uređajem za skeniranje, a putem bar koda, uparuju se čip i  naljepnica (stare naljepnice će se mijenjati jer su dio pilot projekta), objasnio je Martinović dodavši kako će, uz zeleni spremnik za miješani komunalni otpad, korisnici dobiti još dva: za biootpad (smeđi) i za reciklabilni otpad (žuti), s time da će se naplaćivati pražnjenje samo zelenog  spremnika. Identifikacijska naljepnica sadržavat će evidencijski broj,  adresu, šifru kupca, šifru objekta, volumen spremnika i vrstu otpada.

Martinović je kazao kako će pražnjenje ići na način kao i do sada.

- Korisnici će svoje spremnike, kada su puni, iznijeti ispred svoje kuće,  samo što će sada, prije pražnjenja, naši djelanici skenirati spremnik i  uzeti podatke s čipa i kartice. Postojat će fiksni i varijabilni dio cijene. Uz  pomoć čipiranja, korisniku će na računu pisati koliko je on zapravo napravio otpada, i koliko puta se spremnik praznio. Mjerit će se vremenski  kada je spremnik pražnjen, koji datum i dr.,... Varijabilni dio ovisit će  upravo o tim stavkama, pojasnio je Marinović.

Čistoća napokon ukorak s vremenom

Božo Rubelj, jedan od prvih stanovnika Crnog kojem je spremnik miješanog komunalnog otpada bio čipiran, oduševljen je projektom.

- Ovo već dugo čekam i drago mi je da je napokon krenulo. Čipiranjem  će se svako pražnjenje moje kante evidentirati i prema toj količini otpada ću plaćati i odvoz smeća. Moja žena odvaja otpad već četiri godine i  od tada nam se količina komunalnog smeća uvelike smanjila,  gotov ga  nemamo, kazao je Božo, naglasivši kako smatra da je ovo jako korisno i u  skladu sa stoljećem u kojem živimo.

Plaćanje "hladnog pogona"

I plaćanje tzv. "hladnog pogona" (odnosno plaćanja odvoza smeća dok nitko ne  boravi u objektu) također bi se trebalo promijeniti uvođenjem čipova, dodao je Maračić.

- Moći će se evidentirati koliko se njihov spremnik prazni, odnosno živi li netko u  tom objektu ili ne. Do tada će se tri ljetna mjeseca i dalje naplaćivati po punoj cijeni,  a zimi po umanjenoj tarifi, kazao je Maračić.

Za neispravno razvrstavanje kazne  od 200 kuna na gore!

Od direktora Čistoće, Drage Maračića, saznali smo kako će za zgrade biti isti sistem, samo što će se odvoz obračunavati po udjelima, odnosno po broju članova u  obitelji, a cjenik je već sada dostupan na internetskim stranicama Čistoće. S obzirom da će spremnik za miješani komunalni otpad u slučaju zgrada biti zajednički  svim stanarima, zanimalo nas je što u slučaju neispravnog razvrstavanja otpada.  Hoće li kaznu za nemarne stanare plaćati oni koji uredno odvajaju otpad?

-Za neispravno razvrstavanje otpada predviđena je kazna i to će biti u nadležnosti  komunalnog redarstva. Kazne će se kretati od 200 kuna pa na gore, kazao je Maračić, no, na pitanje o tome kako će se utvrđivati tko je bacio kakav otpad u koji  spremnik, nije nam znao reći sa sigurnošću.

- Još ne znamo točno kako će to funkcionirati, ali sigurno će praksa pokazati. Ljudi moraju prihvatiti taj način odvajanja i to mora postati način života. Nema alternative. Riječ je o uređenom sustavu odvajanja, s ciljem da se u što većoj mjeri smanji  količina komunalnog, odnosno poveća količina reciklabilnog/korisnog otpada, kazao  je Maračić.

https://www.zadarskilist.hr/clanci/11042019/manje-otpada-manji-racun-u-narednih-sest-mjeseci-svi-zeleni-spremnici-na-podrucju

Vezana fotogalerija

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji