Novosti Natrag na popis novosti

ODLIČAN POTEZ "ČISTOĆE" Prva "pametna kanta" u Zadru postavljena kod Gradskog mosta, plan je zamijeniti sve klasične košarice!

Zadarska Čistoća postavila je prvu tzv. „pametnu kantu“ u gradu. Najsuvremeni spremnik za otpad kakav imaju svi najveći gradovi u svijetu, a kod nas Dubrovnik i Hvar, postavljen je u Zadru pored Gradskog mosta prema Poluotoku. Opremljen je prešom koja sabija otpad, tako da mu je kapacitet skoro 800 litara, dok klasične košarice za otpad u gradu imaju kapacitet 30 litara, što znači da je dovoljno svega jedno pražnjenje dnevno, dok je klasične košarice na udarnim mjestima trebalo prazniti skoro svakih 20 minuta u špici sezone.

- Spremnik je antivandalski, sprječava prekopavanje po smeću, izlazak vonja, a preko softvera javlja stanje popunjenosti i „radi“ na solarni pogon. Strategija je da se sve košarice u gradu zamijene s takvim suvremenim spremnicima. Nakon ovog prvog spremnika, postavit ćemo još dva, jedan na drugu stranu mosta na Poluotoku, a treću lokaciju ćemo odrediti prema najvećem opterećenju. Mislim da će to biti dobro rješenje, osobito kad zamijenimo sve klasične košarice. Vrijednost prva tri suvremena spremnika za otpad je oko 125 tisuća kuna bez PDV-a – kazao je direktor Čistoće Dragan Maračić.

https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/kalelarga/clanak/id/614152/prva-pametna-kanta-u-zadru-postavljena-kod-gradskog-mosta-plan-je-zamijeniti-sve-klasicne-kosarice

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji