Novosti Natrag na popis novosti

„Pametna kanta“ korištena je 17.000 puta, prazni se tek svaki treći dan, dok u sezoni „izdrži“ dan i po

Dva nova antivandalska spremnika za otpad postavljena su u gradskoj jezgri. Zadarska Čistoća dvije nove tzv. pametne kante postavila je kod Gradskog mosta, te kod taksi stajališta.

Riječ je o najsuvremenijim spremnicima za otpad kakav imaju svi najveći gradovi u svijetu, kod nas Dubrovnik i Hvar. Prvi takav spremnik postavljen je prije nekoliko mjeseci u Zadru pored Gradskog mosta. Opremljen je prešom koja sabija otpad, tako da mu je kapacitet skoro 800 litara, dok klasične košarice za otpad u gradu imaju kapacitet 30 litara. Spremnik je antivandalski, sprječava prekopavanje po smeću, izlazak vonja, a preko softvera javlja stanje popunjenosti i „radi“ na solarni pogon.

Strategija Čistoće je da se sve „klasične“ kante za otpad u gradu zamijene s takvim suvremenim spremnicima. Vrijednost prva tri suvremena spremnika za otpad iznose oko 125 tisuća kuna bez PDV-a.

Zadovoljni smo sa spremnikom kojega smo postavili na Branimirovoj obali. Čak 17.000 puta otvoren je pretinac, a sad ga praznimo svaki treći dan, dok u sezoni „izdrži“ dan i pol – kazao je direktor Čistoće Dragan Maračić.

https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/kalelarga/clanak/id/629745/pametna-kanta-koristena-je-17000-puta-prazni-se-tek-svaki-treci-dan-dok-u-sezoni-izdrzi-dan-i-po

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji