Novosti Natrag na popis novosti

Računi za Čistoću neće se povećati dok se ne "čipira" koliko tko razdvaja kućni otpad

Piše: D.M. / Foto: 057info

ZADAR - Gradonačelnik Zadra Branko Dukić dao je suglasnost na cjenik Čistoće koji je usklađen je sa Uredbom, odnosno Odlukom o načinu pružanja javne usluge prikupljanja MKO i biorazgradivog komunalnog otpada.

- Čistoća ne planira nove prihode od uvođenja novog načina obračuna odnosno cjenika. Napraviti će se samo usklađenje, korekcija prema zahtjevima iz Uredbe odnosno Odluke, kazao nam je direktor Dragan Maračić
Nova obračunska jedinica je količina predanog otpada (volumen) dok se napušta obračun prema broju članova domaćinstava (u zgradama) i volumenu posude (u obiteljskim kućama), ističe direktor Čistoće.
Ono što zanima građane, a pitanje bez odgovora postavio je HNS-ov vijećnik Kristijan Kovačevića na sjednici Gradskoj vijeća o otpadu, hoće li se njihovi računi povećati. Ove godine sigurno neće.

Potpuna primjena cjenika bit će za godinu dana, kad se osiguraju tehničko-tehnološki uvjeti, nabavka dva dodatna spremnika za reciklabilni i biorazgradivi otpad čije pražnjenje će biti besplatno i ugradnja sustava na kamionima. Tada će se aktivirati i varijabilni dio cjenika, najavio je direktor Maračić.
Međutim, građani koji budu više odvajali otpad u svojim dodatnim spremnicima imati će manju potrebu za pražnjenjem postojećih posuda za prikupljanje MKO, te će automatski, navodi direktor Čistoće, dobivati manje račune u odnosu na one koji ga ne budu odvajali. Na taj način ovaj cjenik je stimulativan ustvrdio je Maračić. On podsjeća kako su građani od ove godine dobili mogućnost da jednom godišnje na svoju adresu naruče kontejner do 2 metra kubična od Čistoće.

Uvjeti o kojim govori direktor Čistoće, stvorit će se kroz investiciju za izgradnju sustava za odvojeno prikupljanje otpada. Dio će se financirati preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz europskog Operativnog fonda kohezija i konkurentnost (iznos 85 posto). Čistoća će uvesti elektroničku evidenciju pražnjenja posuda odnosno količina nastalog otpada, tako što će se ugraditi „čip" u postojeći spremnik za prikupljanje MKO.

 http://www.057info.hr/vijesti/2018-03-16/racuni-za-cistocu-nece-se-povecati-dok-se-ne-cipira-koliko-tko-razdvaja-kucni-otpad

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji