Novosti Natrag na popis novosti

Započeo je ovogodišnji ciklus edukativno – kreativnih radionica projekta “Reciklirajmo zajedno”

Partnerski projekt komunalnog poduzeća Čistoća d.o.o. i udruge “Eko - Zadar“ “Reciklirajmo zajedno” započeo je ovogodišnji ciklus u Gradskoj knjižnici Zadar edukativnom radionicom Svakodnevni postupci za smanjenje otpada.

Svakodnevno proizvodimo previše otpada, stoga je važno da  ga selektivno odvojimo i sigurno zbrinemo, međutim prva i najbitnija aktivnost u smjeru odgovornog odnosa prema okolišu je upravo nastojanje i svakodnevno zalaganje da se smanji stvaranje novog otpada. Po načelima zero waste (nula otpada) prezentirani su i proizvodi koji uvelike smanjuju količinu otpada kojeg na godišnjoj razini proizvedemo; drvene četkice za zube, zamjene za spužvice, štapići za uši s kartonskom drškom… 

Na radionici u Gradskoj knjižnici posjetila su nas djeca i odgajateljice iz DV Ciciban. Edukacija o smanjenju otpada i recikliranju počinjemo od najranije dobi. Odgovornost o potrebi očuvanja okoliša promišljanjem kako svakodnevnim, malim postupcima možemo spriječiti nastajanje novog otpada, lekcije su koje djeci prenose, osim roditelja i odgajatelji.

Velika je uloga na odgajateljima i odgajateljicama u stvaranju budućih odgovornih odraslih građana.

Radionice provode  Atana Grbić - Martinović i Linda Šušteršić. Sljedeća radionica iz ovog ciklusa predviđena je za svibanj  i bit će provedena s učenicima OŠ Petar Preradović kada će u sklopu projekta posjetiti i Muzej antičkog stakla. MAS i Udruga “Eko – Zadar” zajedno su napravili film o početcima recikliranja stakla na našem području.

https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/zadar-plus/clanak/id/600654/zapoceo-je-ovogodisnji-ciklus-edukativno-kreativnih-radionica-projekta-reciklirajmo-zajedno

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji