Novosti Natrag na popis novosti

SPREMNICI ZA RECIKLABILNI OTPAD

Dana 21. rujna 2020.  Čistoća d.o.o započet će s podjelom spremnika od 1100 l za reciklabilni otpad  po svim mjesnim odborima na području Zadra.

Suradnjom  Grada Zadra i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavljeni su spremnici za odvojeno prikupljanje reciklabilnog otpada. Sufinancirani su u iznosu od 85% iz EU fondova

Spremnici od 1100 litara, s narančastim poklopcem, bit će postavljeni kraj spremnika za komunalni otpad na javnim površinama. Označeni su vodootpornim naljepnicama s  uputstvima o vrstama otpada koji se odlažu u njega.

 

Namijenjeni su za odlaganje:

•             otpadne plastike

•             otpadnog metala

•             otpadnog papira

•             otpadnog  stakla

•             drugih vrsta namijenjenih recikliranju ( npr. otpadni tekstil, otpadno drvo i sl.)

 

U njih se NE SMIJE odlagati: EE otpad, opasni, glomazni, građevinski i tekući otpad

Usluga pražnjenja i odvoza reciklabilnog otpada se ne naplaćuje.

Navedeni spremnici bit će postavljeni i pored odgojno-obrazovnih ustanova, kao dio projekta pod nazivom  «Edukacija o cjelovitom gospodarenju otpadom» koji već dugi niz godina provodimo u suradnji sa dječjim vrtićima i školama u Zadru.

Pravilno odloženi otpad korisna je sirovina. Odvajanje otpada omogućuje recikliranje i ponovnu uporabu čime se štede sirovine i energija, smanjuje onečišćenje okoliša i smanjuje količina novoproizvedenog otpada.

Vezana fotogalerija

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji