Novosti Natrag na popis novosti

DAJ RUKU ZA ČISTE JAZINE

U subotu 2. rujna 2023., u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i Ronilačkog kluba "Sveti Roko" Bibinje, održana je ekološka akcija „Daj ruku za čiste Jazine" u kojoj je sudjelovala i Čistoća d.o.o.

U sklopu navedene akcije izvađen je sitni i krupni otpad s dna uvale Jazine koji je zatim odložen u spremnike postavljene na 2 lokacije i pravilno zbrinut. Iz mora je ovom prilikom izvađeno oko 1700 kg otpada.

Ova ekološko - edukativna akcija i ovaj je put organizirana kako bi se ukazalo na problem otpada na morskom dnu te podsjetilo javnost na važnost zaštite morskog okoliša i obalnog područja.

Direktor John Ivan Krstičević ističe kako u Jadranskom moru 80 posto onečišćenja otpadom dolazi s kopna, od čega je najzastupljenija otpadna plastika, a njoj treba vremena da se razgradi. Procjenjuje se da se neke plastične tvorevine u moru razgrađuju stotinama godina. Npr. za razgradnju plastične vrećice, koje su jedna od najvećih prijetnji životu u moru, potrebno je više od sto, pa i do petsto godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje. Vrećice se prvo razgrađuju na manje dijelove, zatim u plastičnu prašinu, koja kontaminira ekosustave i završava u hrani i vodi. Kako bismo sugrađane potaknuli da smanje ili potpuno prestanu koristiti plastične vrećice, ovom prilikom podijeljene su platnene vrećice Čistoće d.o.o., a u svakoj je bila brošura o pravilnom odlaganju otpada, letak o reciklabilnom otpadu i edukativne bojanke za najmlađe. Kroz razgovor s djelatnicima Čistoće mogle su se dobiti sve potrebne informacije vezane za rad i usluge Čistoće d.o.o.

Akcije čišćenja podmorja održavaju se nekoliko puta godišnje, a tako će se nastaviti i ubuduće. Uz iznimne napore čišćenja već nataloženog otpada, vrlo je bitna podrška sugrađana i konstantna edukacija kako bismo zajedno doprinijeli zaštiti prirode i ostvarili pravo na život u čistom i zdravijem okolišu.

Vezana fotogalerija

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji