Novosti Natrag na popis novosti

Potpisan RECIRCLE, projekt vrijedan 2,32 milijuna eura

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u Zadru je potpisao ugovore iz Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027. za projekte u kojima su vodeći partneri institucije iz Zadarske županije. Tri ugovora ukupne vrijednosti 5,39 milijuna eura, od čega je 4,58 milijuna eura bespovratnih EU sredstava, usmjerena su na zelena ulaganja, odnosno jačanje otpornost i prilagodu klimatskim promjenama, s posebnim naglaskom na implementaciju digitalnih tehnologija. Potpisali su ih ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković za projekt APOLLO, direktor društva Čistoća d.o.o. Zadar John Ivan Krstičević za projekt RECIRCLE te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar Benito Pucar za projekt AllerShield.

Zadarski župan Božidar Longin istaknuo je kako gotovo 1,9 milijuna eura iz danas potpisanih ugovora ostaje u županiji, i to baš u sektorima zaštite okoliša i javnog zdravstva, koji su aktualna tema pogotovo u turističkoj sezoni. „Veliki projekti poput ovih mogu doći isključivo sinergijom svih triju razina vlasti – u ovom slučaju ministarstva, županije te jedinica lokalne samouprave i njihovih ustanova. Više puta do sada smo pokazali kako na razini županije imamo znanja i kapaciteta za velike projekte, a istim putem nastavljamo i dalje“, poručio je zadarski župan Božidar Longin te čestitao ustanovama na ovim vrijednim ugovorima.

Čistoća d.o.o. vodeći je partner na projektu RECIRCLE kojim će se, između ostalog, nabaviti vozila i oprema za odvojeno prikupljanje otpada, s ciljem jačanje kapaciteta sustava gospodarenja otpadom zajedničkom implementacijom načela kružnog i resursno učinkovitog gospodarstva. Projekt je vrijedan 2,32 milijuna eura, a partneri su Agencija ZADRA NOVA, Ured za europske integracije Srednjobosanskog kantona, Grad Bihać, Općina Zeta te Čistoća d.o.o. Podgorica. Projekt uključuje i nabavu nadzemnih i  polupodzemnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u zajednici, koji će biti postavljeni na 29 lokacija na području Grada Zadra, i to 15 nadzemnih setova i 14 polupodzemnih setova, a svaki set se sastoji o 4 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Vezana fotogalerija

Monografija

“Zadar je lijep koliko je čist“

Recikliranjem jedne staklene boce uštedjet ćemo energiju potrebnu žarulji od 60W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta.

Pročitaj više o edukaciji